Om Säkra Lyft

Enligt lag krävs det att den som kör/använder lyftanordning har dokumenterade teoretiska samt praktiska kunskaper. Utöver utbildningsbeviset krävs även ett körtillstånd på varje arbetsplats där föraren ska köra. Vid användning av en lyftanordning är det till det viktigt att föraren är väl förtrogen med arbetet. I vår lyftutbildning för säkra lyft får du, utöver utbildningsbeviset, lära dig att koppla och använda lyftredskap effektivt utan att säkerheten sätts på spel.

Kursen görs digitalt utan lärare, vilket innebär att du som deltagare kan genomföra kursen via vårt utbildningsprogram när det passar dig bäst.

Säkra Lyft – Vad säger lagen?

Enligt AFS 2006:6 29 § får en lyftanordning endast användas av den som är förtrogen med arbetet och som har dokumenterade teoretiska och praktiska kunskaper för en säker användning. Vidare beskriver 24 – 25 § att: ”Om en operatör av en anordning för lyft av fritt hängande last inte har fullgod sikt över hela lyftområdet, antingen direkt eller med hjälputrustning, skall en person med kompetens för uppgiften stå i direktkontakt med operatören och vägleda denne. Arbetet skall organiseras så att lasten inte kan röra sig på ett farligt sätt. Den som gör fast eller lossar en last för hand skall kunna göra det på ett säkert sätt genom att ha kontroll över lyftanordningen eller stå i direkt kontakt med den som manövrerar lyftanordningen.

Kursen Säkra Lyft innehåller bland annat:

  • Lagar och regler
  • Säkerhetskultur och attityd
  • Människan, tekniken och organisationen (MTO)
  • Lyft och lastkoppling
  • Signalschema
  • Riskbedömning
  • Lastkopplare och signalman

Förkunskapskrav

Inga förkunskaper krävs.

Målgrupp

Kursen vänder sig till alla som kopplar olika laster och signalerar eller dirigerar kranförare.

Utbildningens längd

1 dag

Kursintyg

Utfärdat certifikat för utbildningen Säkra Lyft skickas till angiven adress direkt efter genomförd godkänd utbildning.

Pris

1 995 SEK (ex moms)

Bokning

För att boka era platser använder ni Boka-knappen som finns lite längre upp på sidan och fyller i era uppgifter, därefter erhåller ni via e-post en länk och en kod som kan användas vid det tillfälle som passar er. Väl inne på kurssidan följer ni kursens innehåll som avslutas med ett prov. Vid godkänt prov skickas ett inplastat kursintyg ut till angiven adress.